Tanden bleken
De kleur van tanden wordt, net zoals de kleur van haar en ogen, bepaald door genetische informatie. Wanneer we ouder worden, verandert het dentine van kleur en worden tanden geler. Dentine is het zachte tandbeen dat zich onder het tandglazuur bevindt en de zenuw van de tand beschermt. Deze verkleuringen gebeuren van binnen uit en zijn de intrinsieke verkleuringen. De intrinsieke verkleuring zijn niet met een anti- aanslag/tandsteen tandpasta niet verwijderen.
Door allerlei aanbieders (met ronkende namen en dito websites en socials) worden gouden bergen en witte vlaktes beloofd. In het verleden hebben we gewerkt met in-office bleken, waarbij gedurende een uur of twee uur bleekgel op de tanden werd aangebracht en met een UV-lamp werd geactiveerd. Een enkele uitzondering daargelaten, is de korte inwerktijd van de bleekgel op de tanden te weinig om langdurige verbetering aan te brengen naar onze mening.
Daarom zijn we gestopt met deze manier van bleken en zijn we weer terug bij de old school manier van tandenbleken; namelijk het thuisbleken met bleekgel (met een veilig percentage werkzame stof) in op maat gemaakte mallen. Na een mondscan of afdruk worden voor boven- en onderkaak mallen vervaardigd waarmee u gedurende meerdere (meestal 7 tot 14 ) dagen twee uur per dag bleekt. Door de langdurige inwerking van een mild bleekmiddel wordt een resultaat verkregen waarbij de tanden enkele tinten lichter worden. Uiteraard kan het bleken alleen bij natuurlijke elementen, dus als u vullingen of kronen heeft in het front wordt het lastig.
De nadelen van bleken benoemen we natuurlijk ook graag, omdat we geen verkeerde verwachtingen willen scheppen. Het is vrij prijzig, zo komt bleken voor boven- en onderkaak in totaal uit op ongeveer €340 (prijspeil 2024). Het voordeel van het werken met malletjes is dat, als de tandkleur over een paar jaar weer wat terugloopt, er met de aanschaf van een paar nieuwe spuitjes bleekgel (voor een paar tientjes in totaal) weer opnieuw gebruik van gemaakt kan worden. Het tweede nadeel dat op kan treden is wat gevoeligheid van de tanden na het bleken. Deze gevoeligheid is van voorbijgaande aard, maar kan toch hinderlijk zijn. Als u al gevoelige tand(halz)en hebt, moet u hier zeker over nadenken. Het laatste nadeel is dat het resultaat wat onvoorspelbaar is. Door de langdurige inwerking van de bleekgel zullen de gebitselementen zeker lichter worden, maar het resultaat laat zich niet 100% voorspellen.
Om u niet helemaal te ontmoedigen: we vinden bleken een mooie manier om het gebit te verfraaien. Bij gave elementen, waarbij slechts de kleur als lelijk wordt ervaren, verkiezen we tandenbleken altijd boven het (onnodig) beslijpen van tandmateriaal om facings of kronen te plaatsen. Als u zich afvraagt of tandenbleken ook geschikt is voor u mond, bespreken we dat graag tijdens uw (controle)bezoek.