Kindertandheelkunde

We adviseren u om uw kind van jongs af aan mee te nemen naar de tandarts, om een kind spelenderwijs kennis te laten maken met de tandarts. Vanaf het moment dat het melkgebit compleet is, op ca 2,5 jarige leeftijd proberen we echt een controle uit te voeren.

Tandheelkunde voor kinderen onderscheidt zich in een aantal opzichten van tandheelkunde voor volwassenen. Zo moet er nog meer dan bij volwassenen rekening gehouden worden met dat een bezoek aan of behandeling door een tandarts belastend en beangstigend kan zijn.

Voor de behandeling van gaatjes in het melkgebit kunnen drie mogelijke behandelwijzen gekozen worden:

  • na het geven van een verdoving (als dat nodig is) wordt op de traditionele manier met de boor het aangetaste tandweefsel verwijderd en aansluitend een witte vulling gemaakt.
  • de meeste gaatjes bevinden zicht tussen de melkkiezen in. Door de gaatjes te beslijpen kan er goed gepoetst worden en blijft er geen eten tussen de melkkiezen zitten. Op deze manier wordt de cariës inactief en wordt het gaatje niet groter.

Deze manier vraagt extra inzet van kind en ouders. Zo moet het voedingspatroon worden aangepast (maximaal 7 zoetmomenten per dag, en vergis u niet: in bijna alles zit suiker, ook in fruit!!) en moet na het normale tandenpoetsen extra goed gepoetst worden op  de beslepen plekjes. Het stabiliseren van het gaatje wordt ondersteund door het poetsen met fluoridetandpasta, eventueel nog door extra fluoridehoudende gel aan te brengen (zoals Elmex medical gel) op onze indicatie.

Voor meer informatie over deze manier van behandelen klik hier

  • een manier die tegenwoordig ook vaak gebruikt wordt en weinig belastend is voor het kind is het plaatsen van een stalen kroontje volgens de Hall techniek. Als op een röntgenfoto wordt waargenomen dat het gaatje niet té groot is, kan gekozen worden voor het plaatsen van een stalen kroontje. Daarbij worden elastieken geplaatst tussen de aangetaste kies en de buurelementen. Na 1 of meer dagen worden de elastieken verwijderd en is er wat ruimte ontstaan zodat een stalen kroontje over de aangetaste kies kan worden geplaatst. Zonder boren of het geven van verdoving wordt het kroontje met cement vastgemaakt op de kies, zodat verdere progressie van het gaatje voorkomen wordt.

Voor meer informatie over deze manier van behandelen klik hier of kijk naar een filmpje hier 

Uit onderzoek is gebleken dat er geen significante verschillen bestaan tussen deze 3 behandelmethodes als het gaat over pijn of ontsteking na de behandeling. Per situatie en kind proberen we in te schatten wat de beste behandelmethode is.